Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на

...
Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на
Коментари Харесай

Зеленчуците ще намалеят заради глобалното затопляне

Вследствие на световното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко на всички места на нашата планета, в случай че не бъдат отгледани по-резистентни типове зеленчуци, предизвестиха учени, представени от Франс прес.
 
Според тях повишението на температурите с 4 градуса, предстоящо през 2100 година, ако световното стопляне продължи със същите темпове, ще понижи реколтите със приблизително 31,5%.

С по-топлия въздух и по-малките водни запаси може да се изясни това понижаване с близо една трета на реколтите от зеленчуци, които са от значително значение за здравословното хранене. Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия могат да бъдат наранени.

За да стигнат до тези изводи, учените анализирали резултатите от 174 проучвания за въздействието на околната среда върху реколтите и наличието на хранителни субстанции в зеленчуците от 1975 година

" За пръв път събрахме всички доказателства за въздействието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците “, поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина. „ Анализът ни демонстрира, че в случай че наклонността се резервира, климатичните промени доста ще понижат съществуването на тези значими храни по света. Трябва да се вземат незабавни ограничения, в това число да се поддържа по-резистентното към климатичните промени земеделие ".

Друго проучване концентрира вниманието върху царевицата - най-отглежданата просвета на планетата. Големи експортьори на царевица са САЩ, Бразилия, Аржентина и Украйна.

Резултатите демонстрират, че ако температурите се покачат с 4 градуса до края на този век, вероятността тези четирима огромни експортьори на царевица да имат няколко следващи неприятни години ще е 86%.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР